Kategorier
Sköna jobb

Arbeta med mode

Modebranschen är stor och det finns en mängd olika jobb att välja mellan. Om du älskar mode, kläder och skönhet är det roligt att få hålla på med det

Modebranschen är stor och det finns en mängd olika jobb att välja mellan. Om du älskar mode, kläder och skönhet är det roligt att få hålla på med det och samtidigt få betalt.

Modedesigner

Den stora drömmen för många är att bli modedesigner. Tänk att få rita och sy kläder som människor över hela världen kommer att ha på sig nästa år. Att få vara med och påverka vilka material, färger och former som är inne. För att bli modedesigner behöver du utbilda dig, exempelvis genom att gå en utbildning som Mode 180 poäng på Beckmans. Att designa mode handlar om mer än att bara rita snygga kläder. Du måste ha ett öga för proportioner och förstå hur material fungerar. Det handlar också om ekonomi, då alla klädföretag måste gå med vinst och det kostar att tillverka kläder. Efter utbildningen kan du söka jobb på ett klädföretag eller starta ett eget märke. Då konkurrensen om jobben är stor måste du vara skicklig för att lyckas.

Eget klädmärke

Idag är det fler och fler som startar ett eget klädmärke. Om du tycker om att sy eller har en designerutbildning kan du lansera ett eget märke. Förutom att du måste designa kläderna så behöver du fabriker som syr upp kläderna. De flesta fabriker finns i Asien, men en och annan anlitar fabriker i Östeuropa. Även om du inte är skicklig på att designa kläder själv, utan snarare gillar att få hålla på med mode och marknadsföring, så kan du starta eget märke. Du måste då först anlita en kläddesigner som ritar en kollektion åt dig.

Ha egen affär

Även om man talar mycket om butikdöden, så gillar de flesta att få gå till en affär och känna på kläderna. Testa dem. Om du är en mångsysslare och tycker om att vara social, så kan du starta en kläd- och skönhetsaffär. Det kan vara klokt att först jobba på en klädkedja, så att du får lite erfarenhet från både klädbranschen och att bemöta kunder. Du lär dig också mycket om saker som du kanske inte skulle komma på själv i första taget, som hur man bäst inreder en butik, vilken ordning som kläderna bör vara i etc. Om du ska bli egenföretagare är det också smart att gå en kurs i att driva företag.