Kategorier
Sköna jobb

Kom igång med en blogg om inredningsdesign

Det kan vara en kul idé att börja blogga om inredningsdesign. Det är dock långt ifrån alla som vet hur man tar de första stegen. Inte minst tekniskt, kan tröskeln vara för hög för många att våga, eller ens orka ta steget. Här har vi samlat stegen man behöver ta, för att skapa en riktigt bra blogg. Den som är intresserad av inredning bara måste kolla upp BGA som gör det lätt att hitta inspiration. Här finns massor av inredningsdetaljer att ta upp i sin blogg.

Att komma igång med bloggen

Vill man ha en seriös blogg, ska man undvika att använda de gratistjänster för bloggande som finns. Även om det är fullt möjligt att gå den vägen, är det lika bra att bygga upp sin egen blogg från grunden. Då har man full kontroll och kan också utveckla bloggen precis som man vill. En av de roliga sakerna man då har kontroll över, är vilken adress bloggen ska ha. Man behöver även ett webbutrymme, där man kan lagra sidorna. För att kunna skriva sina inlägg bör man använda sig av WordPress. Det är ett gratisprogram, och ett av de mest använda på internet för att skapa inenhåll på hemsidor. Det första man bör kolla upp är:

  • Vilken adress ska bloggen ha? Riktar man sig till svenska läsare är en svensk adress (.se) att föredra.
  • Man behöver ett webbhotell där man även kan skaffa adressen. Man bör även se till att WordPress finns tillgängligt, då det är krångligt att installera själv.

Att använda WordPress

WordPress är kort och gott ett program som gör det enkelt att skapa nya sidor under ett bestämt tema. På YouTube finns mängder av videos som förklarar grunderna i WordPress. Man kan välja mellan en rad olika teman, som kommer avgöra bland annat utseendet på bloggen eller hemsidan. Dessa är gratis, men flera går att köpa eller uppgradera för en slant. I WordPress installerar man sedan en rad plug-ins som är små program som gör olika saker. De har med allt ifrån säkerhet, till praktikaliteter att göra. De flesta är gratis, men kan innehålla reklam.

Gör ditt innehåll tillgängligt

Genom att göra innehållet tillgängligt hittar besökare lättare dit via Google. Det är också fler som kommer läsa bloggen om det känns tilltalande och enkelt att läsa den. De enklaste sakerna man kan göra för att göra innehållet tillgängligt är:

  • Dela in texten i rubriker och punktlistor, där det passar in.
  • Använd alternativ text till bilder.
  • Skriv relevant innehåll som hör ihop med huvudrubriken.
  • Använd inte för mycket bilder i förhållande till text, och använd ett enkelt tema på WordPress. Kom ihåg att det är innehållet besökarna kommer för.